Η βάπτιση, είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια, καθώς “κλείνει” μέσα του συμβολισμούς και νοήματα που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν. Είτε είστε γονιός είτε πρόκειται να γίνετε ανάδοχος, ακολουθήστε προσεχτικά τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας καθοδηγήσουν πριν αλλά και μετά το μυστήριο.
ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
Το όνομα
Συμβολίζει τη χριστιανική ταυτότητα του ανθρώπου, καθώς το μυστήριο της βάφτισης μας εντάσσει στην κοινωνία της εκκλησίας, με την επιλογή του ονόματος κάποιου αγίου/αγίας.
Σταυρός
Συμβολίζει τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων, και επικυρώνει την ένταξη του παιδιού στους κόλπους της εκκλησίας.
Κολυμπήθρα
Συμβολίζει την αναγέννηση, ενώ οι τρεις φορές που ο ιερέας βουτάει το παιδί στην κολυμπήθρα, συμβολίζουν την τριήμερη ταφή του Χριστού, πριν την Ανάστασή του. Το νερό συμβολίζει την καθαρότητα και τη ζωή.
Λάδι
Ο παπάς και ο ανάδοχος αλείφουν το παιδί με λάδι, καθώς συμβολίζει την προστασία από τα δαιμόνια.
Κόψιμο μαλλιών
Οι τρεις τούφες τις οποίες κόβει ο παπάς από τα μαλλιά του μωρού και πετάει στην κολυμπήθρα, συμβολίζουν την προσφορά προς τον Θεό.
Μύρο
Συμβολίζει την ευχαριστία προς τον Θεό, για τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και την ευωδιά του Χριστού.
Τα ρουχαλάκια
Σύμφωνα με την Εκκλησία, τα ρουχαλάκια του μωρού, θα πρέπει να έχουν λευκό χρώμα, το οποίο συμβολίζει την αγνότητα, τα ενδύματα των Αγγέλων και των Αγίων, καθώς και τη Μεταμόρφωση του Χριστού.
Λαμπάδα
Με το φως της η λαμπάδα, συμβολίζει το χάρισμα που λαμβάνει το μωρό, ώστε να βλέπει καθαρά τον Κύριο σε όλη του τη μετέπειτα ζωή.
Μαρτυρικά
Όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη, ο σταυρός πάνω τους μαρτυρά σε κάθε παρευρισκόμενο, την ένταξη του παιδιού στην εκκλησιαστική κοινωνία.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ
Δυστυχώς, το μυστήριο της βάπτισης περιλαμβάνει και την αναπόφευκτη γραφειοκρατία. Οι γονείς, θα πρέπει να προσκομίσουν στον Εφημέριο τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, την οποία θα λάβουν από τον δήμο, στον οποίο έχει δηλωθεί η γέννηση. Αν η βάφτιση πραγματοποιηθεί σε άλλη ενορία, ο Εφημέριος, θα πρέπει να μεταβιβάσει τη Ληξιαρχική Πράξη στην εκκλησία, όπου θα τελεστεί το μυστήριο.
Ως γονείς, φροντίστε προσεκτικά την επιλογή του αναδόχου, καθώς αλλόδοξοι, αλλόθρησκοι και νυμφευμένοι με πολιτικό γάμο, δεν επιτρέπεται να γίνουν νονοί. Απαραίτητο θεωρείται για έναν ανάδοχο, αν έχει ξαναβαφτίσει, το παιδί εκείνο να είναι του ιδίου φύλου, καθώς θεωρούνται μεταξύ τους πνευματικά αδέρφια.
Κανονίστε σύντομα την κράτηση της εκκλησίας και του χώρου της δεξίωσης, καθώς συχνά οι ανοιχτές ημερομηνίες είναι περιορισμένες.
Για να θεωρηθεί επίσημο και έγκυρο το μυστήριο που τελέστηκε, θα πρέπει οι γονείς, ο ανάδοχος, καθώς και οι συγγενείς εξ’ αίματος (μέχρι τρίτου βαθμού), να δηλώσουν τη Ληξιαρχική Δήλωση Βάφτισης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά: τη Δήλωση Βάφτισης που υπέγραψαν μετά το μυστήριο ο ιερέας, οι γονείς και ο ανάδοχος και την ταυτότητα του δηλούντος. Η Δήλωση θα πρέπει να κατατεθεί μέσα σε χρονικό πλαίσιο 90 ημερών από τη διενέργειά της, ειδάλλως θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη και θα υπάρξει πρόστιμο σε μορφή χαρτοσήμου.
Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
Ο ανάδοχος, στέκεται αρχικά πλάι στον ιερέα, στον Πρόναο και δηλώνει αρκετές φορές ότι αποτάσσεται τον Σατανά. Στη συνέχεια, απαγγέλλει το “Πιστεύω” και όταν ο ιερέας ρωτήσει το όνομα του νεοφώτιστου, εκείνος το ανακοινώνει φωναχτά. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το όνομα που θα ακουστεί, είναι αυτό που θα δοθεί τελικά στο παιδί.
Όταν ο ανάδοχος έχει πια λάβει θέση μπροστά στην κολυμβήθρα, πρέπει να αλείψει προσεκτικά το παιδί με λάδι και να το πάρει αγκαλιά, αφού ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία της κατάδυσης και ο παπάς τού έχει φορέσει τον σταυρό.
Aφού οι γονείς ντύσουν το παιδί, ο ανάδοχος το κρατάει αγκαλιά και μαζί με τον ιερέα, κάνει κύκλους γύρω από την κολυμπήθρα με τη συνοδεία της λαμπάδας.
Στο τέλος, η μητέρα φιλάει το χέρι του αναδόχου, και παίρνει το μωρό στην αγκαλιά της.
ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ
Τρεις ημέρες μετά το μυστήριο, ακολουθεί το “ξελάδωμα” του μωρού, δηλαδή το μπάνιο του από τον νονό ή τη νονά.
Για τις επόμενες τρεις Κυριακές, ο ανάδοχος συνοδεύει το νεοφώτιστο βρέφος στην εκκλησία με τη λαμπάδα του, για να μεταλάβει.
Από τη στιγμή που γίνεται κάποιος ανάδοχος, ονομάζεται αυτομάτως και πνευματικός γονιός του παιδιού που έχει βαπτίσει. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την τυπική αγορά των δώρων σε γενέθλια και γιορτές, οφείλεινα είναι δίπλα στο παιδί όταν εκείνο έχει ανάγκη την παρουσία του. Η παντοτινή αγάπη, είναι το βασικό του καθήκον και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική η επιλογή του.