ΣHΜΕΡΑ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ…

Το μυστήριο του γάμου στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου. Κι αν κάποιοι λένε ότι η παράδοση δεν είναι γι' αυτούς, ήρθε η ώρα να μάθουν πως όλα τα διαδικαστικά της γαμήλιας τελετής, κρύβουν τους δικούς τους συμβολισμούς.

Οι βέρες

Οι βέρες συμβολίζουν από αρχαιοτάτων χρόνων την έννοια του δεσμού. Πίσω στην αρχαία Ρώμη οι ειδωλολάτρες και οι Ιουδαίοι, πριν ακόμα εμφανιστεί ο Χριστιανισμός, άλλαζαν δαχτυλίδια, όχι όμως απαραίτητα από πολύτιμο υλικό. Οι βασιλιάδες μάλιστα παντρεύοντας με βέρες από σίδερο.

Τα στέφανα

Ο συμβολισμός του “κρατά” από την αρχαιότητα ακόμα, καθώς οι νεόνυμφοι στόλιζαν το κεφάλι τους με στεφάνια από λουλούδια, προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης. Κατά τα βυζαντινά χρόνια τα στέφανα ήταν πολύ εντυπωσιακά θυμίζοντας βασιλικές κορώνες, ενώ κατά τον χριστιανισμό η εκκλησία είχε δικά της στέφανα για το μυστήριο.

Η ανθοδέσμη

Αποτελεί σήμα κατατεθέν κάθε νύφης και ολοκληρώνει μια ήδη εντυπωσιακή εμφάνιση. Οι Αρχαίες Ελληνίδες κρατούσαν κισσό, που συμβόλιζε την ατελείωτη αγάπη. Στην Αρχαία Ρώμη οι νύφες κρατούσαν μπουκέτα από βότανα, συνήθως δεντρολίβανο, σύμβολο πίστης και γονιμότητας, ενώ κατά τη Βικτωριανή εποχή προτιμούσαν το τριαντάφυλλο ως σύμβολο παντοτινής αγάπης.

Το ρύζι

Οι καλεσμένοι πετούν ρύζι στους νεόνυμφους ώστε να “ριζώσουν”. Παρ' όλα αυτά η εκκλησία δε δέχεται το συγκεκριμένο έθιμο, θεωρώντας το ειδωλολατρικό. Το ρύζι συμβολίζει την αφθονία ενώ συνήθως συνοδεύεται από ροδοπέταλα για έναν βίο... ανθόσπαρτο!

Ο χορός του Ησαΐα

Η κυκλική περιφορά του ζευγαριού συμβολίζει την αιωνιότητα των δεσμών του γάμου ενώ αποτελεί ένδειξη της χαράς που επικρατεί στη γη και τον ουρανό από την ένωση δύο ανθρώπων.

Οι μπομπονιέρες

Το έθιμο αυτό πηγαίνει πίσω στα αρχαιοελληνικά χρόνια και μάλιστα στο τελετουργικό του δωδεκάθεου. Τότε μετά την τελετή κερνούσαν στους καλεσμένους αμύγδαλα και καρύδια με μέλι. Αργότερα, στα ρωμαϊκά χρόνια, τα αμύγδαλα συμβόλιζαν την αφθονία και τα μοίραζαν στους γάμους με δίσκους και καλάθια. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σημερινά κουφέτα περικλείουν μέσα τους αμύγδαλα. Μάλιστα οι ανύπαντρες κοπέλες, βάζουν τα κουφέτα της μπομπονιέρας κάτω από το μαξιλάρι, για να δουν ποιον θα παντρευτούν. Ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή : 1, 3, 5, 7 κλπ. συμβολίζοντας το αδιαίρετο του ζευγαριού, δηλαδή ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει.

Μήνας του μέλιτος

Κατά τον Μεσαίωνα οι νιόπαντροι με την έναρξη της νέας σελήνης περνούσαν ένα μήνα μόνοι τους, απολαμβάνοντας ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι αραιωμένο με νερό. Το λεγόμενο υδρόμελι συμβόλιζε τη ζωή, την υγεία και τη γονιμότητα.

 

Comments are closed.

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1 http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=trd&mc=click&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]