ΣΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ… ΓΛΕΝΤΙ!

Tradition makes the difference...

Στρώνοντας το... γλέντι! 

Η παράδοση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, και αφορά πολλές εκφάνσεις της ζωής μας, ανάμεσα σε αυτές και τον γάμο. Πολλοί είναι εκείνοι που τηρούν τα έθιμα και συνεχίζουν την παράδοση, στα διαδικαστικά του γάμου τους. Ένα από αυτά είναι και το “στρώσιμο του κρεβατιού”, έθιμο το οποίο ακολουθείται από τους περισσότερους μελλονύμφους, αφού συνήθως μετατρέπεται τελικά σε ένα τρικούβερτο γλέντι!

Το “στρώσιμο” πραγματοποιείται δυο μέρες πριν την τελετή του γάμου, στο σπίτι της νύφης, όπου οι ελεύθερες κοπέλες προσπαθούν να στρώσουν μάταια το νυφικό κρεβάτι, αφού η πεθερά της νύφης το ξεστρώνει τρεις συνεχόμενες φορές. Τελικά, όταν το καταφέρουν, οι παρευρισκόμενοι πετούν ρύζι, κουφέτα, χρήματα, και τέλος ένα μικρό παιδάκι πάνω σε αυτό. Φυσικά υπάρχει λόγος που τηρείται όλη αυτή η διαδικασία, αφού τα νοήματα έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν.

Το πασίγνωστο αυτό έθιμο ξεκινάει από την αρχαιότητα, όταν οι φίλοι του ζευγαριού στόλιζαν τη νυφική παστάδα, και έραναν το κρεβάτι με ροδοπέταλα, τα οποία συμβόλιζαν τη σαρκική ένωση. Τα πειράγματα φυσικά δεν έλειπαν και τότε, καθώς αφού οι νεόνυμφοι αποσύρονταν στο δωμάτιό τους, οι καλεσμένοι χτυπούσαν την πόρτα κι έκαναν πικάντικα σχόλια.

Το στρώσιμο του κρεβατιού, από τα τέλη του 19ου αι. άρχισε να πάιρνει την τελική του μορφή, θέλοντας το σπίτι της νύφης στολισμένο με μπαλόνια, λουλούδια και τούλια. Μάλιστα, το έθιμο θέλει τη μητέρα του γαμπρού να αγοράζει τα λευκά είδη που στρώνονται στο κρεβάτι, ενώ η επίδειξη της προίκας της νύφης θεωρείται πια απαρχαιωμένη διαδικασία. Το ρύζι που πετούν συμβολικά οι καλεσμένοι, είναι για να “ριζώσει” ο γάμος, τα κουφέτα για μια γλυκιά ζωή, τα χρήματα για έναν πλουσιοπάροχο βίο, ενώ το παιδάκι που “πέφτει” στο κρεβάτι, συμβολίζει τη σύντομη απόκτηση απογόνου.

Τελικά, άφθονο φαγητό, ποτό και μουσική, οδηγούν σε ένα γλέντι μέχρι πρωίας, δίνοντας τα πρώτα δείγματα, από ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στο γλέντι του γάμου.

Τα έθιμα, μας υπενθυμίζουν πως η πηγαία χαρά και το κέφι, είναι τα στοιχεία που μας συνοδεύουν σε κάθε ευχάριστο γεγονός της ζωής μας, εδώ και αιώνες, πόσο μάλλον σε μια τόσο σημαντική στιγμή, όπως ο γάμος. Χαρείτε, διασκεδάστε και φυσικά... κρατήστε τις παραδόσεις, για έναν “βίο ανθόσπαρτο”...

Comments are closed.

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1 http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=trd&mc=click&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]