ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Εσείς ποιον θα επιλέξετε;

Αποφασίσατε να κάνετε τελικά το μεγάλο βήμα, αλλά δεν είστε σίγουροι αν αυτό που σας ταιριάζει είναι ο θρησκευτικός ή ο πολιτικός γάμος; Αν δε γνωρίζετε τα ακριβή χαρακτηριστικά αλλά και τις διαφορές τους, εμείς σας βοηθάμε να αποφασίσετε, ποια είναι για εσάς η πιο ταιριαστή επιλογή.

 • Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Θρησκευτικός γάμος: Όταν κάποιος αποφασίζει να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, γνωρίζει εκ των προτέρων, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία, επιβάλλει την πραγματοποίηση του μυστηρίου μέσα στον Οίκο του Θεού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και περιπτώσεις τέλεσης του μυστηρίου έξω από την εκκλησία, ακολουθώντας όμως κατά γράμμα όλα τα υπόλοιπα θρησκευτικά διαδικαστικά.

Πολιτικός γάμος: Αντίθετα με τον θρησκευτικό, ο πολιτικός γάμος, δίνει στους μελλόνυμφους μια ευελιξία σχετικά με τον χώρο. Αν το δημαρχείο, όπου συνήθως τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, σας φαίνεται ψυχρός, έχετε τη δυνατότητα επιλογής, καθώς πολιτικοί γάμοι τελούνται σε νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια, σε πάρκα και σε άλλους υπαίθριους χώρους, πάντα έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο.

 • TO OUTFIT

Θρησκευτικός γάμος: Οι περισσότερες νύφες περιμένουν την ημέρα που θα φορέσουν το νυφικό των ονείρων τους. Θρησκευτικός γάμος σημαίνει νυφικό – λευκό κατά προτίμηση- και παρανυφάκια, ενώ για τον γαμπρός επιβάλλει επίσημο κοστούμι.

Πολιτικός γάμος: Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια ποικιλία επιλογών. Για κάποιους ο πολιτικός γάμος είναι προτιμότερος, αφού τους επιτρέπει να παντρευτούν ακόμη κι αν φορούν απλώς ένα σκισμένο τζιν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις νύφες που το νυφικό δεν είναι το όνειρο της ζωής τους. Ένα απλό λευκό φόρεμα ή ένα ταγέρ, αποτελούν safe επιλογές.

 • ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ – ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Θρησκευτικός γάμος: Σε έναν θρησκευτικό γάμο, η επιλογή των κουμπάρων είναι ιδιαιτέρως σημαντική, και τα καθήκοντα τους πολλά, όπως επίσης και τα έξοδα που τα συνοδεύουν.

Πολιτικός γάμος: Στον πολιτικό γάμο χρειάζονται απλώς δυο μάρτυρες, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα καλοί σας φίλοι ή συγγενείς. Σίγουρα είναι εκείνοι που σας φορούν τις βέρες, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν καμία άλλη υποχρέωση αναφορικά με τον γάμο.

 • Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΩΣΗ

Θρησκευτικός γάμος: Στον θρησκευτικό γάμο, ο στολισμός της εκκλησίας αλλά και του χώρου της δεξίωσης είναι σχεδόν απαραίτητος. Η δεξίωση μάλιστα τις περισσότερες φορές, είναι εκείνη που ανεβάζει το κόστος.

Πολιτικός γάμος: Στον πολιτικό γάμο, ο στολισμός θεωρείται τις περισσότερες φορές περιττός. Παρ' όλα αυτά, η μπομπονιέρα αποτελεί σταθερή αξία, και μπορεί να μοιραστεί στους παρευρισκομένους. Οι πιο πολλοί νεόνυμφοι, μετά τον πολιτικό γάμο, κερνούν τους πολύ στενούς συγγενείς και φίλους, σε κάποιο café ή εστιατόριο. Φυσικά, τα έξοδα σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ λιγότερα.

 • ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Θρησκευτικός γάμος: Όλες οι διαδικασίες, γίνονται πολύ πιο πριν, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την τελετή του θρησκευτικού γάμου. Δυστυχώς, τα έγγραφα που χρειάζονται είναι αρκετά, και η διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.

Πολιτικός γάμος: Οι διαδικασίες, όταν πρόκειται για πολιτικό γάμο, γίνονται πολύ πιο σύντομες, όπως η έκδοση άδειας γάμου από τον Δήμο.

Επειδή τα γραφειοκρατικά στάδια και των δύο τύπων γάμου αλλάζουν συχνά, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε εγκαίρως.

 • ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Θρησκευτικός γάμος: Τα σύμβολα του γάμου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την Εκκλησία, και γι' αυτόν τον λόγο δε γίνεται να παραλείψετε κάποιο από αυτά. Τα στέφανα συμβολίζουν την ανταμοιβή του ζευγαριού για την αρετή και την αγνότητά τους ως τώρα, αλλά και στη συνέχεια του έγγαμου βίου. Το ποτήρι με το κρασί, συμβολίζει τις καλές στιγμές της ζωής τους, αφού από δω και στο εξής, όλα θα τα δοκιμάζουν μαζί. Το ρύζι, που πέφτει στο τέλος της τελετής, είναι για να “ριζώσει” το νιόπαντρο ζευγάρι και τέλος οι βέρες, συμβολίζουν την αιώνια ένωση, και την αγάπη που δεν έχει τέλος και αρχή.

Πολιτικός γάμος: Στον πολιτικό γάμο, οι βέρες είναι το μοναδικό σύμβολο. Οι μάρτυρες, τις περνούν στο δεξί χέρι των νεονύμφων, που αυτομάτως ονομάζονται σύζυγοι.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ

Αν σκοπεύετε να γίνετε κουμπάρος/α σε θρησκευτικό γάμο, θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβετε, γι' αυτήν την ξεχωριστή περίσταση.

 • Στέφανα: Ένα από τα βασικά στάδια της θρησκευτικής τελετής που αναλαμβάνει ο κουμπάρος, είναι το “στεφάνωμα” του ζευγαριού, κι επομένως ανήκει στις βασικές σας υποχρεώσεις. Συνήθως τα στέφανα συνοδεύονται από την αγορά του δίσκου, της καράφας και των δύο ποτηριών.

 • Λαμπάδες: Oι δύο λαμπάδες που τοποθετούνται στον χώρο του μυστηρίου, δεξιά κι αριστερά από το ζευγάρι, είναι συνήθως μέλημα των κουμπάρων, αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται προαιρετικό.

 • Ναός: Κάθε εκκλησία, χρεώνει κάποιο συγκεκριμένο ποσό για την τέλεση του μυστηρίου, το οποίο κατά κανόνα αναλαμβάνουν οι κουμπάροι.

 • Στολισμός μέσου μεταφοράς και εκκλησίας: Ο στολισμός της εκκλησίας και του μεταφορικού μέσου που θα μεταφέρει τη νύφη στην εκκλησία, είναι έξοδα που συνήθως μοιράζονται ανάμεσα στους κουμπάρους και το ζευγάρι. Είθισται η νύφη να πηγαίνει στην τελετή με το αμάξι του κουμπάρου, εξού και η ανάληψη του συγκεκριμένου εξόδου από εκείνον.

 • Μπομπονιέρες: Το έξοδο αυτό ανήκει στο ζευγάρι, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συμμετέχουν και οι κουμπάροι.

 • Γαμήλιο δώρο: Το ζευγάρι κάνει κάποιο δώρο στους κουμπάρους του για να τους ευχαριστήσει, ενώ κι εκείνοι με τη σειρά τους, προσφέρουν ένα ξεχωριστό δώρο στους νεόνυμφους, για το νέο τους ξεκίνημα. Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα ζευγάρια μάλιστα, οργανώνουν και πραγματοποιούν το ταξίδι του μέλιτος, μαζί με τους κουμπάρους.

 • Αγάπη και αφοσίωση: Σε κάθε περίπτωση αποτελούν τα πιο όμορφα και πολύτιμα δώρα. Σκεφτείτε ότι σας επέλεξαν ανάμεσα σε πολλούς συγγενείς και φίλους, για να είστε στο πλάι τους σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή. Και μόνο γι' αυτό, αξίζουν την αγάπη και τη συμπαράστασή σας, όταν σας χρειαστούν δίπλα τους.

Comments are closed.

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1 http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=trd&mc=click&pli=20338680&PluID=0&ord=[timestamp]